De huidige Aanbestedingswet die sinds 2013 in werking is getreden zal dit jaar verder worden gemoderniseerd. De nieuwe richtlijnen zullen moeten leiden tot een verdere beperking van de administratieve lasten en het verder vergroten van de toegang van het MKB tot overheidsopdrachten. Voorts geven de nieuwe richtlijnen mogelijkheden om meer ondersteuning geven aan andere beleidsdoelen, zoals het streven naar duurzaamheid en innovatie.
Voor bouwprojecten die aan de aanbestedingswet dienen te voldoen zijn de volgende belangrijke wijzigingen:
De administratieve lasten zullen worden verlaagd door:
Met de nieuwe aanbestedingswet wordt de concurrentie bevorderd door:
Wanneer een aanbestedingsprocedure niet eindigt of zal eindigen met het gewenste resultaat, dan heeft de aanbestedende dienst de mogelijkheid de mededingingsprocedure met onderhandeling of een concurrentiegerichte dialoog toe te passen.
Het wordt gemakkelijker om middels een dynamisch aankoopsysteem producten in te kopen, dit hoeft niet meer separaat aangekondigd te worden.
Met het introduceren van een nieuwe aanbestedingsprocedure “Innovatiepartnerschap” kan meer worden gestuurd op strategische beleidsdoelstellingen zoals innovatie, duurzaamheid en sociale criteria. In een aanbesteding kan het innovatiepartnerschap worden bevorderd door:
In een aanbesteding komt de mogelijkheid om een uitsluitingsgrond op te stellen op basis van tekortkomingen uit het verleden, mits deze niet leidt tot disproportionele gevolgen.
Er worden strikte voorwaarden gesteld aan de gunning van een opdracht bij een publiek-private samenwerking.
Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in een inhoudelijke kennismaking?
Neem contact met ons op