Grondexploitatiewet (2008)
Grondeigenaren hebben in Nederland het recht om hun eigen grond te ontwikkelen, maar de gemeente wil dergelijke ruimtelijke ontwikkeling wel kunnen sturen. Hieraan zijn diverse verantwoordelijkheden verbonden: het evalueren en goedkeuren van bouwaanvragen, het wijzigen van het bestemmingsplan, het opstellen van grondexploitaties en het controleren op ruimtelijke kwaliteit zijn enkele voorbeelden.
Om de kosten en baten van ruimtelijke ontwikkeling en de exploitatie van publieke en private gronden goed te verdelen besloot de Nederlandse regering om in 2008 de Grondexploitatiewet (ook wel: Grex-wet) in te voeren. De Grondexploitatiewet biedt gemeenten meer houvast om ruimtelijke ontwikkeling te begeleiden en de kosten die aan grondexploitatie verbonden zijn te kunnen verhalen. Daarnaast voorziet de Grondexploitatiewet ook in de gevolgen van planschade – planologische wijzigingen die schade opleveren aan particuliere of zakelijke belangen.
De gevolgen van de Grondexploitatiewet
De Grondexploitatiewet geeft gemeenten meer wettelijke mogelijkheden om kosten te verhalen, vereveningen toe te passen en locatie-eisen te stellen bij particuliere bouw- en ontwikkelingsprojecten. Voor 2008 was het voor gemeenten alleen mogelijk om kosten te verhalen via gronduitgifte, baatbelasting of het opstellen van overeenkomsten op basis van de gemeentelijke exploitatieverordening. De Grex-wet heeft echter een wettelijke basis gecreëerd voor exploitatieovereenkomsten – slaagt de gemeente er niet in om privaatrechtelijke afspraken te maken met de eigenaren van de grond, dan kan er via de publiekrechtelijke weg alsnog een exploitatieplan worden opgesteld.
De uitbreiding van de mogelijkheden voor kostenverhaal brengt in de praktijk hogere kosten voor eigenaren en projectontwikkelaars met zich mee; niet alleen de openbare voorzieningen, maar ook de kosten van bovenwijkse voorzieningen en planschade kunnen nu verhaald worden. Daartegenover staat dat het gehele proces transparanter en efficiënter is geworden – gemeenten moeten ieder exploitatieplan onderbouwen en zijn daardoor verplicht meer openheid van zaken te geven. Ook kan het exploitatieplan bij een harmonieuze verstandhouding tussen ontwikkelaar en gemeente geheel achterwege worden gelaten, waardoor de aanlooptijd van projecten korter wordt.
Grexwet en gebiedsontwikkeling
Geïnteresseerd hoe de Grexwet van invloed is op uw gebiedsontwikkleing? Neem contact op met IGG om ontwikkleingen door te lichten en hoe de grexwet hierop van invloed is.
Adviesdiensten
Producten
Wilt u weten welke gevolgen de Grondexploitatiewet voor uw project heeft?
IGG heeft alle expertise in huis om u over de Grex-wet te adviseren.
Redevelopment Bergen aan Zee
Bergen aan Zee, the Netherlands
Vrijheidsmuseum Nijmegen
Nijmegen, the Netherlands
Hooghkamer Teylingen
Teylingen, the Netherlands
Cultural Center
Hoofddorp, the Netherlands
Bekijk al onze projecten op de overzichtspagina
Latest news from IGG
2014 edition of Bouwkostenkompas is now available
The new 2014 edition of Bouwkostenkompas is now available The changes for this year of course includes a cost update, reflecting current costs and other new functions have been included The major new addition is a functional/unit rate such as cost per hospital bed, cost per pupil place in schools and cost per parking bay in the case of car
Read moreIGG Bointon de Groot launch the European Construction Costs at MIPIM 2015
Author: Arno Vonk Date: 28-06-2019 categories:News
The 2015 edition of the popular ECC (European Construction Costs) database is launched on the stand of BOPRO of Belgium at the Belgian National pavilion at MIPIM on Wednesday 11th March In its third year this handy construction cost database, which now includes even more countries (18) presents accurate current costs in a convenient costed
Read more